U povodu fešte Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika u subotu 3. veljače 2024. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra izvedeno je nekoliko ulomaka iz prvog dijela Dubrovačke trilogije (Allons enfants) hrvatskog književnika i pjesnika Ive Vojnovića.

Dubrovačka trilogija je nastala u Dubrovniku u periodu 1985. – 1901. godine. I najuspješnije je djelo pisca Ive Vojnovića koje govori o padu Dubrovačke Republike, a slovi i za jednu od najljepših i najkvalitetnijih drama hrvatske književnosti.

Prvi dio trilogije, “Allons enfants”, smješten je u vrijeme 1806. godine i govori o dolasku Francuza u Dubrovnik. Pjesnik također pjeva i svojevrsni govor starom Dubrovniku u nestajanju, izjednaćavajući ljepotu i slobodu, jer nestanak ljepote vidi kao smrt slobode.

Scensko izvođenje ulomaka iz Dubrovačke trilogije priredila je Dubravka Obad, dugogodišnja predavačica scenskog govora na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Odabrane ulomke iz prvog dijela pročitali su Josip Brakus, glumac Zagrebačkog kazališta Kerempuh i Taulanta Obad, autorica izložbe fotografija „Glumci i Grad“ koja je neposredno po završetku igrokaza otvorena u prostoru Napretkovog kulturnog centra.

U ime organizatora prisutne je pozdravio Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra.

Napretkov kulturni centar Zagreb