U petoj večeri Napretkovih dana u Tuzli, u subotu 11. ožujka, u Hrvatskom kulturnom centru Sveti Franjo, Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan su ugostili članove folklorne sekcije i izvorne pjevačke sekcije HKD “Napredak” Busovača.

Pred ispunjenom dvoranom nastupilo je skoro osamdeset igrača svih starosnih skupina, uz izvornu pjevačku skupinu Sveti Anto, koja je ponikla u Napretkovom okrilju.

“Folklorni sastav HKD “Napredak” Busovača je osnovan 1996. godine. Ovo je jedna od najaktivnijih i najvećih skupina koje se nalaze unutar HKD Napredak, te je organizator i sudionik raznih koncerata i događanja domaćeg i međunarodnog karaktera. Sastav broji preko 150 članova koji su podijeljeni u četiri skupine i prije svega bavi se očuvanjem tradicijskih napjeva, plesova i običaja Hrvata iz Busovače, ali i Hrvata iz Središnje Bosne te scenskim prikazom tradicijskih pjesama i plesova drugih područja”, kazao je umjetnički voditelj, Ivan Križanović.

Koncert je otvorio izvedbeni folklorni sastav folklornom koreografijom pod nazivom „L’jepa Mara kolo vodi“ – Pjesme i plesovi Hrvata Busovače, potom su uslijedili nastupi i pripremnog uzrasta sa koreografijama , „Ja brdom, a curica dolom“ – Pjesme i plesovi Hrvata lepeničke doline i pjesama i plesova Hrvata Kraljeve Sutjeske, potom je sve prisutne uveselila izvorna pjevačka skupina Sveti Anto sa spletom narodnih pjesama, ali i veteranski sastav sa koregrafijama „Sitna trava zelena“ – Pjesme i plesovi Hrvata doline rijeke Kozice i „Bunjevačko momačko kolo“ koja predstavlja tradiciju Hrvata Bunjevaca.

Hrvatski glasnik