Izložba slika ”Posavski umjetnički likovni simpozij- PULS” otvorena je u utorak navečer, 12. rujna, u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg i Napretkove zaklade Otvorena kuća Garevac-Modriča.

Tom prigodom svoje radove izložilo je sedam umjetnika: Ivan Bogović, Borislav Božić, Goran Kujundžić, Josip Mijić, Renata Papišta, Jasmina Runje i Marko Šošić.

Kad su voditeljica Napretkove zaklade Otvorena kuća gđa Slavica Mijić Lukač i Ante Kajinić, profesor i akademski slikar 2018. godine pokrenuli projekt Posavski umjetnički likovni simpozij (PULS) u Garevcu, teško da su znali koju će radost i inspiraciju podariti umjetnicima.

Iako je PULS-ov cilj promocija kulture te revitalizacija Bosanske Posavine, ovaj projekt ne postiže samo tu, već unaprijed određenu, temeljnu ideju. Koliko uz samu revitalizaciju ovoga područja ovaj projekt ispunjava i duše umjetnika, jasno pokazuje činjenica da se mnogi od njih vraćaju raditi u predivnoj Otvorenoj kući godinu za godinom.

Sloboda izražavanja, kreativnost, razmjena mišljenja, ideja i znanja te gostoprimstvo gđe Slavice Mijić Lukač obilježile su ovogodišnji simpozij. Nevjerojatno iskustvo upoznavanja ovoga kraja izletom u franjevački samostan, tradicionalnom ljetnom zabavom i druženje s mještanima, omogućilo je umjetnicima nova iskustva te promišljanje o vlastitim radovima iz drugačije perspektive. Projekt PULS, kvalitetno je zamišljen simpozij koji zbog predanosti i ljubavi sudionika prema radu, umjetnosti, novim iskustvima i Bosanskoj Posavini postaje mnogo više od samoga simpozija. Sigurna sam da će PULS svim sudionicima ostati u lijepom sjećanju uz mnogo stečenog iskustva i vrijednih poznanstava, rekla je o izložbi Lorena Šimić, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba.

Izložba će biti dostupna za posjetitelje do utorka 3. listopada 2023.

Fotografije: Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg