Hrvatski kulturni centar će tijekom narednih nekoliko dana biti središte klasične glazbe Tuzle i domaćin II. Festivalu klasične glazbe „Franjo Bosanac“. Ovaj festival utemeljen prošle godine za cilj ima promidžbu klasične glazbe, te predstavljanje vrhunskih solista iz zemlje i regije.

Ovogodišnji festival otvoren je koncertom Sarajevskih akordeonista, predvođenih sjajnim Azmirom Halilovićem, asistentom na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Halilović je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih solista na ovom instrumentu, čija virtuoznost oduševljava publiku širom regije. Halilović je već surađivao sa tuzlanskim „Napretkom“ i predstavljao se tuzlanskoj publici, a ovoga puta u Tuzli je nastupio sa četiri studenta odsjeka za harmoniku na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

„Izuzetno smo ponosni što večeras započinjemo naš festival klasične glazbe „Franjo Bosanac“ koncertom virtuoza na harmonici Azmira Halilovića i njegovih studenata. Jedan od ciljeva ovog festivala jeste i predstavljanje mladih bosanskohercegovačkih umjetnika, te su sarajevski akordeonisti idealan odabir za početak festivala. Neizmjerno smo zahvalni i sretni što naše aktivnosti nailaze na sjajan odziv tuzlanske publike, ali i potporu koju imamo od naše središnjice, te gradske uprave Tuzle“, istaknuo je na otvaranju festivala „Franjo Bosanac“ predsjednik tuzlanskog Napretka, Ivica Kovačević.

Festival je službeno otvorio gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Velika je čast biti večeras ovdje, ali i biti dijelom svih Napretkovih manifestacija, koje podižu kulturnu ponudu našeg grada na jedan viši nivo. Grad Tuzla će i dalje pružati maksimalnu potporu Napretku, jednom vrlo  aktivnom nacionalnom društvu, čije manifestacije svakodnevno obogaćuju kulturni život Tuzle“, kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, te proglasio festival otvorenim.

Na koncertu sarajevskih akordeonista nastupili su profesor Azmir Halilović, te studenti Hazim Mehmedić, Damir Vreva, Anes Čolak i Armin Džafić, koji su vrlo atraktivnim i zahtjevnim programom prikazali svo svoje umjetničko umijeće i zavidnu razinu virtuoznosti na harmonici.

Festival „Franjo Bosanac“ biće nastavljen u petak, kada će se tuzlanskoj publici predstaviti sopranistica Sanja Kerkez, rođena Tuzlanka, koja je danas prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu i jedno od najznačajnijih imena na opernoj sceni regije.

Hrvatski glasnik