U subotu, 8. lipnja 2024. godine u sklopu projekta „Pregršt kulture za zrno soli“,  na Trgu slobode u Tuzli, pred velikim brojem gledatelja nastupio je  Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO iz Zagreba, koji ove godine obilježava 75 godina umjetničkog djelovanja.

Nositelj projekta „Pregršt kulture za zrno soli“ je Napretkov kulturni centar iz Zagreba. Projekt je financiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske povodom 10 godina članstva Hrvatske u EU, a sve u cilju kulturne diplomacije i promocije Republike Hrvatske u svijetu. Realizaciju projekta podržali su  HKD Napredak i Franjevački samostan u Tuzli. 

Na početku programa sve prisutne u ime organizatora i domaćina koncerta pozdravili su Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Zijad Lugavić, gradonačelnik Grada Tuzle.

U nešto više od sat vremena LADO je publici predstavio bogatu paletu plesova i pjesama iz svih dijelova hrvatske kao i neke od plesova Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine. U izboru plesova našli su se antologijske točke „Valpovačko kolo” i “Dalmatinsko kolo poskočica – Linđo“ Zvonimira Ljevakovića, „Kamen goro prozeleni rano“ Vidoslava Bagura te „Ličke plesove“ i koreografiju „Podravski svati“ dr. sc. Ivana Ivančana.

Bio je to savršen spoj ljubavi, profesionalizma, izvrsnosti i strastvene posvećenosti, jer ansambl LADO uvijek oduševljava.

LADO je profesionalni folklorni ansambl osnovan prije 75 godina sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na 80-ak tradicijskih i klasičnih instrumenata.