“Pontes” je izložba slika 37 autora Udruge likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva Napredak koja će makarskoj publici biti predstavljena u različitim tehnikama i formatima, tako da može privući pažnju brojnih posjetitelja. Izložba nudi svojevrsno bogatstvo raznolikosti u pristupu likovnom stvaranju na već određenu temu, različitih tehnika što predstavlja jednu od vrijednosti ove likovne izložbe.

Izložba će, u organizaciji Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo i HKD Napredak Makarska, biti otvorena u petak, 3. svibnja 2024. godine, u Gradskoj galeriji “Antun Gojak” u Makarskoj, ulica Don Mihovila Pavlinovića 1, s početkom u 19,00 sati.

Realizacija ovog projekta podržana je od strane Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak djelujući diljem svijeta uistinu u svojoj jedinstvenoj misiji i gradi mostove, a što čine i umjetnici Udruge, stvarajući i u svojoj slobodi oslikavajući i spajajući, ponekad i nespojivo.

Slikarska platna su tako godinama tkala mostove između svitanja i smrknuća, rađanja i raspeća, tihih rijeka i bučnih vodopada, zajedništva i samoće, sna i jave, ljeta i zime, proljeća i jeseni, svjetlosti i tame, bujanja i opadanja inteziteta, ali u konačnici mostove između gradova, zemalja, pa i kontinenata.

Svatko u svojoj individualnosti satkao je i “Pontes” između svoje duše i nastalog djela, obojenog unutarnjim stanjima bića, impresioniranog i ekspresioniranog, a što je najbitnije, slobodnog.

Mostovi povezuju, mostove se može i ostaviti iza sebe, može ih se sagraditi, a nažalost i porušiti, pa se tako radi o građevini odgovornoj za mnoge metafore. Pontes nije samo obična funkcionalna konstrukcija, te mu se tako pripisuju i estetska vrijednost i političko-društvena funkcija i što je najznačajnije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a tako ni ova značajna djela koja i jesu most, ali onaj koji čini se samo može spojiti, koji levitira tu među dušama, koji nema naizgled čvrste konstrukcije, ali koji je neurušiv i nesalomljiv, most umjetnosti, pontes kulture.

Koliko samo toga leži zajedno s jednim mostom, koliko je tu vijekovima pregazilo i dobronamjernika i zlih, i graditelja i rušitelja i živih i onih davno zaboravljenih, koliko je samo inspiracije proisteklo iz svakog fragmenta ugrađenog u taj luk ili ravninu, u tu impresiju pod kojim huči rijeka života ili pod kojom je presušila.

Koliko samo inspiracije nosi svaki pejzaž kroz koji rijeka pod mostom prođe, svatko koga na tom putu sretne, oči koje vide procvjetale livade, šume i predjele koji ostanu urezani za vječnost, ruke koje mašu, ruke koje ostaju pune ili prazne, čeznutljive zagrljaje, radosti i suze, proliveno vino ili uhvaćeni djelić mrtvila koje oživi.

Sve su to teme i inspiracije umjetnika koji su sami po sebi pontesi kulture, pontesi jednog vremena, oni koji ostavljaju neizbrisiv trag.

Izaberite da budete uvijek Pontes koji spaja, onaj sa kojeg je bujica vode sprala sve loše ornamente prošlosti i onaj koji čiste duše može poći na most između života i onoga u što vjerujemo da nas na drugoj obali čeka.

Hiba Mustafić,
predsjednica ULU HKD Napredak Sarajevo