U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla, u srijedu 13. rujna u Ateljeu i kući Ismeta Mujezinovića u Tuzli, u 19,00 sati bit će upriličena promocija knjige istaknutog bosanskohercegovačkog putopisca Zorana Matića “Putovanje kroz Balkan”.

Nakon uspješnog vodiča “Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu” koja prikazuje 150 turističkih lokacija i zanimljivih mjesta iz čitave zemlje i koji je prodan u više od 5000 primjeraka, svjetlost dana su ugledale još dvije knjige pod nazivom “Putovanje kroz Balkan 1” i “Putovanje kroz Balkan 2”, tako da sada ovaj komad svijeta prvi put u svojoj povijesti ima zajedničku trilogiju koja objedinjuje sve turističke ljepote i priče koje nas čine tako posebnim.

Knjige imaju ulogu olakšati putovanja ovim prostorom, predložiti mjesta i avanture koje je Zoran doživio tijekom tri godine intenzivnog rada i sakupljanja materijala.

“Putovanje kroz Balkan 1” prikazuje priče o Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, dok “Putovanje kroz Balkan 2” putnike uvodi u ljepotu Crne Gore i Srbije.

Naravno, još uvijek je u ponudi i Zoranov prikaz Bosne i Hercegovine, tako da svi iskreni ljubitelji putovanja imaju priliku da uz ove tri knjige vide komad svijeta iza leđa Jadranskog mora sa svim ljepotama, dušama, pričama, legendama i svim onim čime će svaki posjetilac biti nagrađen.

“Putujem preko deset godina, nikada mi nije dosadilo da se spakiram i sakupljam slike u retrovizoru, tokom svih tih putovanja smetalo mi je što više ljudi ne dolazi ovdje na ovo naše parče svijeta. Nekako uvijek mi je u ovom dijelu svijeta o kojem sam pisao bilo sjajno, uvijek sam imao lijepe uspomene, neke divne ljude i neku želju da se vratim. Iako sam stalno pričao o našim ljepotama, dovodio i vodio strance ovuda, ali imao sam osjećaj da pričam zidu, da malo ko razumije o čemu ja to pričam, tek nakon te nesretne ere Kovid pandemije imao sam osjećaj da je počelo uvažavanje ove naše ljepote. Tada sam odlučio, te 2020. da prikažem svu tu ljepotu i značaj kojom možemo da se ponosimo. Tada sam glasno pričao, prikazivao, ukazivao na ono što treba da se osjeti i doživi. I, evo tri godine kasnije, sva ljepota ovog komada zemlje koji nam je tu stoji u jednoj trilogiji, elegantnoj, jasnoj i namijenjenoj svakome ko voli putovanja. U ove tri knjige ima uspomena i doživljaja za tri života, a jedina je misija i mene i moje knjige da se od sad pa nadalje vrednuju ove ljepote i ova mjesta na nivou na kojem zaslužuju. Ipak sam ja putnik sa namjerom da ljudima predložim neke nezaboravne avanture”, poručio je autor Zoran Matić.

Zoran Matić dolazi u Tuzlu sa svojim knjigama, promocija trilogije će se održati u srijedu (13.9.) u 19 časova u Ateljeu Ismeta Mujezinovića.

Ulaz na promociju je slobodan i očekujemo vas na lijepom druženju i priči o ljepoti putovanja.

Hrvatski glasnik