Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora iz Napretkova fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ i Podfondova „Irena Kozarić“ i „Vid Puljić“, temeljem rezultata nedavno završenog natječaja Središnje uprave HKD Napredak za dodiplomske i postdiplomske studije za akademsku 2022./2023. godinu s ovogodišnjim dobitnicima stipendija i potpora bit će upriličeno u subotu, 25. ožujka 2023. godine u 13,30 sati u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu, Bogovićeva 1.

akademskoj 2022./23. godini Središnja uprava HKD Napredak je donijela odluku da se stipendira ukupno 119 studenata i studentica. Ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti više od 150.000,00 KM.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine odškolovao i pomogao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD Napredak je kroz natječaje Središnje uprave, osigurao više od 3200 stipendija, a osim toga Napretkove podružnice su kroz svoje natječaje podijelile više od 1000 stipendija.

Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog, Napredak osigurava iz vlastitih sredstava ali i  putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora već je održano u Sarajevu prošli vikend, a nakon Zagreba biti će upriličeno još u Mostaru 1. travnja 2023. godine.

Napretkov kulturni centar Zagreb