U srijedu, 18. prosinca 2019. godine u sarajevskom Narodnom kazalištu, pred punom dvoranom održao se tradicionalni Napretkov svečani božićni koncert koji već tradicionalno označava središnji događaj na kulturnoj sceni predbožićnoga vremena glavnoga grada BiH.

Koncert je održan kao kruna manifestacije „Napretkovi božićni dani 2019.“ koja je započela 30. studenoga tradicionalnim 31. Međunarodnim memorijalnim usponom na Bjelašnicu u kojemu su sudjelovali planinari Hrvatskog planinarskog društva Bjelašnica 1923 i planinari Željezničara iz Beograda, a nastavila se tradicionalnim Napretkovim božićnim turnirima u šahu, turnirima pionira i seniora u malom nogometu i teniskom turniru, noćnim usponom planinara na Trebević kao i 27. Likovnim analom koji je priređen u Maloj galeriji Samostana sv. Ante na Bistriku.

Na programu su se u prvom dijelu koncerta našli biseri iz riznice operne literature domaćih i inozemnih skladatelja poput Gotovčeve „Mile Gojsalić“, Tijardovićeve „Male Floramye“, Verdijeva „Otella“, Donizzetijeva „Don Pasqualea“, Puccinijeve „Turandot“ i „Tosce“.

Drugi dio koncerta je predstavljao svojevrsnu božićnu razglednicu gdje smo imali priliku čuti najljepše božićne pjesme poput „Veselje ti navješćujem“, „Tiha noć“, „Joy to the World“, „O holy night“, „Adeste fideles“, koje su nam donijele dašak čarolije i radosti Božića iz cijeloga svijeta, a u izvedbi prvaka solista zagrebačke Opere, sopranistice Ivane Lazar i tenora Stjepana Franetovića, zatim naše istaknute sopranistice Vedrane Šimić uz orkestar Sarajevske filharmonije pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević-Orešković.

Koncertu su iz publike nazočili i brojni ugledni predstavnici političkih, vjerskih i organizacija civilnog društva te predstavnici diplomatskog zbora.

 

Osim što je riječ o događaju koji doprinosi kulturnoj sceni Sarajeva, on ima i humanitarni karakter, budući da je sav prikupljeni novac od prodaje ulaznice namijenjen Napretkovu Fondu za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“.