Organizacije – Sport

sport-1

Sportsko društvo “Napredak” osnovano je 3. rujna 1996. godine radi promicanja vrhunskog sporta, sportske rekreacije i tjelesnog odgoja. Kao organizirana sportska i društvena sredina, Društvo je težilo, s više ili manje uspjeha, osigurati široki motivacijski okvir za bavljenje sportom u klubovima.

U proteklom razdoblju Upravni odbor društva je svoju aktivnost usmjerio na ostvarenje programa rada (usvojenog na Osnivačkoj skupštini), organizaciju Društva u cjelini, poimenično na osnivanje klubova, materijalnu potporu njima, organizaciju sportskih natjecanja, normativno reguliranje i izradu materijala s naslovom “Osnovne postavke i smjernice razvoja Sportskog društva”.

Društvo je, uz velike napore, u suradnji s klubovima, osiguralo najnužnije uvjete za natjecanje i organizaciju turnira. Klubovi su, također, činili stanovite napore u osmišljavanju vlastitog funkcioniranja, kao što su uvjeti rada (tereni, dvorane, opreme za vježbanje), sportska oprema, potrebna financijska sredstva, prostor za rad i okupljanje i dr.

Društvo je, uz velike napore, u suradnji s klubovima, osiguralo najnužnije uvjete za natjecanje i organizaciju turnira. Klubovi su, također, činili stanovite napore u osmišljavanju vlastitog funkcioniranja, kao što su uvjeti rada (tereni, dvorane, opreme za vježbanje), sportska oprema, potrebna financijska sredstva, prostor za rad i okupljanje i dr.

 

NK SAŠK-Napredak

Davne 1910. godine, u Sarajevu utemeljen je SAŠK (sarajevski amaterski športski klub). Prema nekim izvorima osnovali su ga Frico Plaček, Đuro Novotni i Nedžad Sulejmanović, koji su bili i njegovi nogometaši. U prvo vrijeme klub se natjecao u okviru gradske lige da bi 1923. godine, kao prvak grada, sudjelovao u ligi najboljih. Godine 1928. našao se u finalu državnog prvenstva sa zagrebačkim “Građanskim” i kao pobjednik kroz dvije utakmice postao prvakom države.

Kao član Hrvatsko-slovenske lige bio je jedan od najboljih klubova u razdoblju od 1918. do 1941. godine, gdje su igrali ostali klubovi iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Osijeka, Varaždina i Subotice. Tijekom Drugog svjetskog rata igrao je u Hrvatskoj ligi. Za vrijeme djelovanja odigrao je više međunarodnih utakmica s klubovima iz Austrije, Turske, Mađarske i drugih zemalja. SAŠK je imao nogometno igralište u Kovačićima, među trenerima bili su Plaček, Gal, Sulejmanpašić, Bevanda, Giljaković, Kražić i Ferigec, a najpoznatiji je bio František Kožuh, bivši nogometaš “Sparte” iz Praga.

Treba napomenuti da je “SAŠK” u jesen 1944. godine odigrao zvaničnu utakmicu sa “Đerzelezom” na igralištu tadašnje Slavije, a da je obilježena 55. obljetnica ove utakmice 12. svibnja 1999. godine utakmicom ovih rivala u okviru natjecanja u Drugoj ligi “Jug” BiH.

Nogometni klub “Napredak” utemeljen je 17. prosinca 1994. godine, a za prvog predsjednika kluba je izabran g. Damir Križan.

Na dan 4. veljače 1995. godine održana je obnoviteljska skupština SAŠK-a. Sveukupnom aktivnošću članova HKD Napredak NK “Napredak” i predstavnika SAŠK-a, 15. travnja 1999. godine na skupštini Kluba donesena je odluka o spajanju SAŠK-a i NK “Napredak”, a novi naziv kluba je NK SAŠK-Napredak. Za predsjednika novoosnovanog kluba imenovan je gosp. Mirko Prskalo.

Od 1995. godine NK Napredak se natječe u Drugoj ligi “Jug” BiH. U natjecateljskoj sezoni 2000/01. klub je pod nazivom NK “SAŠK-Napredak” izborio ulazak u prvu nogometnu ligu BiH. U klubu pored seniora (registrirano oko 35 nogometaša) djeluju i mlađe kategorije. Juniori se natječu u Kantonalnoj ligi, gdje su zauzeli 3. mjesto, a registrirano je preko 20 nogometaša. Ovo je najvažnija kategorija jer se iz nje popunjava seniorska selekcija. Kadeti se, također, natječu u Kantonalnoj ligi sa promjenjivim uspjehom.

U posljednje vrijeme se razmišlja o otvaranju Nogometne škole “SAŠK-Napredak” za što trebaosigurati materijalnu potporu. Pored uspjeha u redovnom natjecanju Nogometni klub od 1995. godine organizira malonogometne turnire, u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana.

 

ŠK “NAPREDAK” SARAJEVO

Šahovski klub «Napredak» Sarajevo je osnovan 1994. godine i u proteklom razdoblju je prošao put od natjecanja u Kantonu, Drugoj, Prvoj i Premijer ligi BiH, te na međunarodnoj sceni sa zapaženim ekipnim i pojedinačnim rezultatima.

REZULTATI I USPJESI NA KANTONALNOM NIVOU:

Ekipno natjecanje: Osvojeno prvo mjesto 1994., 1997 i treće mjesto 2010.

Pojedinačna natjecanja: Na prvoj ploči najbolji pojedinačni rezultat ostvario Goran Trkulja na kantonalnom natjecanju 2010.

REZULTATI I USPJESI NA FEDERALNOM NIVOU:

Ekipno natjecanje: Osvojeno prvo mjesto na Drugoj ligi 2000. godine, treće mjesto na Prvoj ligi 2001., prvo mjesto na Prvoj ligi 2007., drugo mjesto na Prvoj ligi 2010.

Pojedinačna natjecanja:, Zoran Runić je osvoji treće mesto na seniorskom prvenstvu 2008., Goran Trkulja je osvojio treće mjesto na na seniorskom prvenstvu 2009. i 2010. godine. Na drugoj i četvrtoj ploči ostvarili  najbolje pojedinačne rezultate međunarodni majstor Ivan Leventić i FIDE-majstor Željko Galić na Prvoj ligi 2006. Na prve dvije ploče, velemajstori Kurajica Bojan i Janković Alojzije postigli su najbolje pojedinačne rezultate na Prvoj ligi 2007.

REZULTATI I USPJESI NA DRŽAVNOM NIVOU:

Ekipno natjecanje: Najznačajniji rezultati su tri osvojena treća mjesta na prvoj, sedmoj i četrnaestoj Premijer ligi BiH, održane 2002. i 2008. godine u Neumu i 2015. u Prijedoru.

Pojedinačna natjecanja: Neven Jakupović je dijelio 3. i 4. mjesto na pojedinačnom seniorskom prvenstvu 1997. godine. Od pojedinačnih juniorskih rezultata potrebno je spomenuti tri prva mjesta osvojena na juniorskim prvenstvima BiH održana 1997. (Mirza Zerdo), 2000. (pokojni Damir Rašić) i 2009. godine (Mario Tucaković)

REZULTATI I USPJESI NA MEĐUDRŽAVNOM NIVOU:

Ekipno natjecanje: Najznačajniji ekipni rezultat je osvojeno 16. mjesto na Kupu europskih prvaka, održan u rujnu 2002. godine u Kalitei u Grčkoj.

Pojedinačna natjecanja: Neven Jakupović je osvojio peto mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu 1997. godine, Zoltan Varga je osvojio zlatnu medalju za najuspješnijeg igrača na trećoj ploči, a Suat Atalik brončanu medalju za trećeg najuspješnijeg igrača na prvoj ploči na Kupu europskih prvaka 2002. godine u Grčkoj

Organizovanje međunarodnih turnira: Poseban doprinos Kluba dat je u uspješnoj organizaciji međunarodnih šahovskih turnira i to 24 turnira u povodu blagdana Božića, 9 turnira u povodu Uskrsa i 12 memorijalnih turnira “Sjećanje na Damira Rašića”, na kojima je igralo više od 2.300 igrača.

REZULTATI I USPJESI U 2015. GODINI:

Ekipno natjecanje na državnom nivou: Osvojeno 3. (treće) mjesto na Premijer ligi BiH za 2015. godinu održanoj  u hotelu „Prijedor“ u Prijedoru.

Organiziranje međunarodnih turnira: Organiziran 12. memorijalni turnir „Sjećanje na Damira Rašića“ sa 88 natjecatelja i 24. Napretkov međunarodni božični turnir sa 60 natjecatelja.

 

BK “NAPREDAK-WILLA” SARAJEVO

Boćarski klub “Napredak-Willa” osnovan je u ljeto 2005. godine,pod imenom BK “Willa” od zaljubljenika u boćarski sport iz sarajevskog naselja Čengić Vila.

Prvi predsjednik BK “Willa” bio je Mirsad Mulajbegovic. Zvanična takmicenja započeo je u 2006.godini u Drugoj ligi Bosne I Hercegovine.

Prvu prvenstvenu utakmicu klub je odigrao protiv BK “Dračevo” iz Dračeva i izgubio 12:2. Prvi osvojeni zvanični poen u prvenstvu za klub je ostvario u brzinskom izbijanju Rešad Buzaljko. U toj sezone klub je izgubio sve prvenstvene utakmice.

Klub je izvršio reorganizaciju 2008.godine i ušao u obitelj sportskih udruga SD “Napredak” Sarajevo, te je pored imena Willa dodao i na Napredak koje i danas nosi. Za predsjednika kluba izabran je Drago Dodlek. Prvu domaću i gostujuću pobjedu klub je ostvario protiv BK “Zrinjski” iz Mostara. U tom periodu klubu je pristupio bivši reprezentativac Jugoslavije Ranko Miljkovic, koji i danas igra. Klub je postao stabilan drugoligaš.

Godine 2010. klub gradi boćarski stadion s četiri zoga u  Ilidžanskom naselju Stup,i od tog perioda BK “Napredak-Willa” konstatno igra iz godine u godinu play off-u za ulazak u prvu boćarsku ligu.

Godine 2013. klub igra finale play off-a za ulazak u prvu ligu protiv BK “Dračevo” i u dvije utakmice razultat glasi 24:24 a uz bolju “punat” razliku u Prvu ligu plasirali su se boćari Dračeva.

U 2014. godini BK “Napredak-Willa” igrao je polufinale Kupa BiH protiv, te godine pobjednika kupa, BK “Bura” iz Posušja. U Posušju je izgubio utakmicu.

U Prvu boćarsku ligu BiH klub je ušao 2015.godine nakon pobjede protiv BK “Čapljina” i taj rezultat se smatra za najveci uspjeh kluba. Pored prvenstvenih i kup utakmica klub organizira turnire u bakelitnoj boći za veterane, Održava školu bocanja za omladnice. Od istaknutih svjetskih igrača na uskršnjim turnirima u boćanju koje je klub organizirao nastupili su bivši svjetski i europski prvaci: Markica Dodig, Tomislav Kolobarić i Dario Stojčić.

Članovi kluba i igrači, koje bi trebali istaknuti i koji trenutno igraju su: Ranko Miljković, Drago Dodlek, Vladimir Kanevčev i Osman Ganić, kao i omladniske prvake BiH u boćanju u 2015 godini, Kenana Bašića i braću Nedima i Nihada Milića.

Muhidin Dizdarević i Duško Sušić imaju velike zasluge za funkcioniranje i kvalitetan rad kluba u proteklom periodu.

Sadašnji predsjednik BK “Napredak-Willa” je Pero Šimunović.

 

HPD „BJELAŠNICA 1923“  SARAJEVO

U sarajevskom ,,Hrvatskom športskom savezu,, osnovana je 1919. godine Planinarska sekcija, koja je potom postala podružnica.

Ova podružnica utemeljena je kao Hrvatsko planinarsko društvo „Bjelašnica“ Sarajevo – HPD „Bjelašnica“ Sarajevo na Skupštini 21.travnja 1923.godine. Na ovoj utemeljiteljskoj Skupštini za prvog predsjednika izabran je prof. Milan Leinert, dok je za tajnika imenovan prof. Ivan Rengela. Za odbornike imenovani su: Ivan Hećimović, Rikard Jakše i Ilija Dizdarević.

Konstituirajuća Skupština održana je 8. lipnja 1923. godine (HP 1924, 101). Iduće, 1924. godine HPD je imao 58 članova. Iz godine u godinu članstvo se stalno uvećavalo, tako da je 1933.godine bilo 150 članova, a 1939. već 264 člana. Predsjednici, nakon M. Leinerta, bili su u periodu od 1928. do 1941.godine: dr. Drago Turković, dr. Vjekoslav Kušan, dr.Josip Fleger i Ante Martinović, a tajnici prof. Ivan Renđeo, Josip Plečak, Oto Černjavski, Drago Maltarić i Milorad Čičić. Ova vrlo jaka i aktivna organizacija imala je sljedeće sekcije: foto – skciju (1933.), omladinsku sekciju (1941. pročelnik Josip Sigmund, tajnik, ing. Pavao Fukarek), dok je osobito bila uspješna ski sekcija (utemeljena 1930.), koja je imala skijašku kuću u Kasov – dolu (1935).

Od 1937.godine redovno  su se održavala skijaška natjecanja na Bukoviku. Na čelu sekcije bili su dr Zdravko Šutej, Ljubomir Stipić, Josip Nepomucki, dok je Josip Sigmund osobito poticao alpinističko skijanje.

Od ostalih društvenih aktivnosti HPD-a treba posebice istaknuti izgradnju Josipove staze na Bjelašnici (1934.g.), planinarskog doma na Bukoviku (1935.g.) i doma-kuće na Čvrsnici – na Vilincu (1938.).

Nakon udruživanja sa ,,Društvom planinara u Bosni i Hercegovini,, 18. listopada 1940. godine, HPD ,, Bjelašnica“ je raspolagala sa 14 kuća-planinskih domova. Detaljniji podaci o ovome mogu se pronaći u planinarskoj literaturi, kao što su npr. brojni  tekstovi u časopisu:,, Hrvatski planinar,, od 1923 do1940. godine, zatim članak o fuziji J. Flegera ,, Društvo planinara u BIH,, HP 1941-25, ili članak Željka Poljaka i Vladimira Blaškovića, Hrvatsko planinarstvo (Zagreb, 1975.)

„Hrvatsko planinarsko društvo Bjelašnica 1923“ Sarajevo obnovilo je svoj rad 12. prosinca 1998. godine u Sarajevu. HPD ,, Bjelašnica 1923,, Sarajevo je konstitutivni dio Sportskog društva ,, Napredak,, u okviru velike obitelji udruga „HKD Napredak“ Sarajevo.

Društvo razvija svjest o potrebi bavljenja planinarenjem, čime se razvijaju mnoge osobine: snalažljivost, društvenost, smisao za razumjevanje ljudi i prirode, domoljublje. Bavljenje planinarenjem pospješuje i nesporno blagotvorno djeluje na čovjekovo zdravlje.

Društvo u svojemu djelovanju potiče i provodi:

 • organiziranje individualnih i kolektivnih izleta, pohoda i visokogorskih podhvata na planinama u BiH, susjednim i drugim europskim zemljama i šire,
 • obilježavanje i obnavljanje planinarskih staza i markacija,
 • obuku u snalaženju – orijentaciji na terenu,
 • obilaznice i transverzalno planinarenje,
 • obuku vodiča-planinara,
 • podizanje svijesti javnosti o zaštiti okoliša i prirode,
 • unapređenje planinarske etike,
 • obilježavanje značajnih povjesnih obljetnica, osoba i institucija, osobito onih koje su zaslužne za razvoj planinarstva kod nas i u svijetu;
 • razvoj planinarskih specijalnosti i vještina ( alpinizam, speologija, visokogorsko planinarenje, planinarsko skijanje, orijentacijsko trčanje),
 • razvoj planinarske fotografije, književnosti i umjetnosti,
 • uspostavljanje i razvoj izdavaštva (specijalni planinarski tisak, brošure i časopisi, knjige),
 • organiziranje popularnih predavanja, tribina i prezentacija
 • međudruštvenu suradnju sa drugim planinarskim društvima: Kantona i Grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i drugih susjednih i europskih zemalja.

Od ljeta 2007. godine HPD „Bjelašnica 1923“ Sarajevo ima svoju web stranicu na Internetu: www.hpd-bjelasnica1923.ba i tako daje značajan doprinos suvremenom promicanju mnogobrojnih društvenih vrijednosti planinarenja kako u BiH tako i šire.

Od 28. ožujka 2007. godine, u novom četverogodišnjem mandatu mjesto predsjednika HPD-a je od svog predhodnika, doajena planinarstva Drage Bozje, preuzeo Mladen Rudež koji je i danas aktualni predsjednik.