HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u sklopu kulturne manifestacije „Napretkov tjedan kulture“ (NTK) nudi pet zanimljivih likovnih, kazališnih i glazbenih sadržaja, a kao vrhunac događanja bit će predstavljena monografija „Čuvari tradicije i kulture u Gradu na Neretvi“.

Službeni plakat NTK 2023

Službeni početak NTK 2023. zakazan je za ponedjeljak, 27. ožujka u 19:30 sati otvaranjem izložbe „Progressus fundus“ u Galeriji Kraljica Katarina Kosača u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače. Radi se o djelima iz bogatog fundusa HKD Napredak. Izložba obuhvaća više od 40 umjetničkih radova istaknutih bh., hrvatskih i slovenskih umjetnika, koji su, u svojim lokalnim sredinama, bili jedni od glavnih inicijatora i protagonista modernih umjetničkih tendencija. Iako nije tematski koncipirana, uočava se kako prevladavaju teme pejzaža, mrtve prirode i portreta, čiji je stilski raspon veoma širok, kreće se od simbolizma i secesije, preko ekspresionističkog izraza do poetskog realizma i lirske apstrakcije.

Plakat izložbe „Progressus fundus“

Napretkov fundus obuhvaća impresivnu zbirku iznimnih umjetničkih djela, a izložba Progressus fundus prikazuje tek djelić fundusa, sazdanog od djela istaknutih imena bosanskohercegovačke umjetnosti. Njome su obuhvaćeni različiti stilovi i kolorističke palete, utisnuti nebrojeni motivi u promatračevu dušu, odaslan dašak grandioznosti umjetničkog kreativnog habitusa, napisala je povjesničarka umjetnosti Kristina Ćavar o izložbi koja donosi djela:  Gabrijela Jurkića, Petra Šaina, Romana Petrovića, Ive Šeremeta, Mice Todorović, Maria Mikulića, Nade Pivac, Ljube Laha, Franje Likara, Affana Ramića, Ismeta Rizvića, Mehmeda Zaimovića, Seida Hasanefendića Trabzona, Nedžada Ibrišimovića, Mersada Berbera, Slavka Šohaja, Milana Vasiljevića, Miroslava Bilaća, fra Petra Perice Vidića, Adalberta Ade Opića, Božidara Jakaca, Ede Murtića i Zlatka Price.

Za ljubitelje kazališta gostujuća predsatva redatelja i glumca Roberta Kurbaše „Pizza s Krešom“ planirana je za utorak, 28. ožujka u 20 sati.  Predstava je rađena po motivima nevisnog američkog filma s početka 80-tih godina prošlog stoljeća „Moja večera s Andreom“. Predstava govori o smislu života i našim težnjama u potrazi za individualnom srećom. U predstavi igraju: Nina Levak, Krešimir Mišak i Robert Kurbaša.

Krešimir Mišak i Robert Kurbaša

U srijedu, 29. ožujka bit će održana promocija monografije „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“ autora Miroslava Landeke. To je monografija koja na nenametljiv način donosi priču o radu i rastu Napretkove Glavne podružnice Mostar kroz četiri godina ponovnog intenziviranja rada. Podružnica je u razdoblju između dvije skupštine, 2018. – 2022. uspjela organizirati prepoznatljivi Napretkov tjedan kulture, oformiti Napretkov trio Senso, ali i različite tečajeve, promocije, izložbe, predstavljanja te privući veliki broj članova, uglavnom mladih intelektualaca, kao i glazbenika, slikara, kipara, povjesničara.

Naslovnica monografije „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“ autora Miroslava Landeke

Kao neizostavni začin Napretkova tjedna kulture za petak, 30. ožujka, ponovno u Galeriji Katarina Kosača, gdje se održava većina Napretkovih događaja, koncert Jazz kvarteta Birdland koji djeluju u sastavu Napretkove podružnice iz Ljubuškog. Čine ga vrsni glazbenici Ivana Zrimšek Šaravanja, Marko Jakovljević, Josip Bošnjak i Mario Brkić.

Jazz kvarteta Birdland

Potporu održavanju Napretkovog tjedan kulture dali su Središnja uprava HKD Napredak, Vlada HNŽ, Grad Mostar i HT Eronet.

HKD Napredak Glavna podružnica Mostar