Zenica 22. ožujak 2023. – Predsjednica Vlade Zeničko-dobojske županije Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Draženka Subašić razgovarale su u sjedištu Vlade s predstavnicima krovnih organizacija temeljnih institucija kulture naroda u Bosni i Hercegovini – Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Srpskog prosvjetnog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Ove organizacije traže da se “Preporod”, “Napredak”, “Prosvjeta” i Židovsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija” proglase organizacijama od posebnog značaja za Zeničko-dobojsku županiju, na način kako je to ranije uradila Bosansko-podrinjska županija, a u proceduri je donošenje odgovarajućih zakona u Sarajevskoj županiji i na razini Federacije BiH.

To bi, prema riječima Sanjina Kodrića, predsjednika “Preporoda”, ovim organizacijama vratilo status u društvu koji su imale prije zabrane rada neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a u dogledno vrijeme bi se omogućilo sustavno financiranje njihovih aktivnosti.

Predsjednica Mehmedić i ministrica Subašić su naglasile da Vlada Zeničko-dobojske županije prepoznaje značaj ovih organizacija za tradiciju i kulturu svih naroda i cjelokupno društvo u BiH.

Najavile su da će sagledati mogućnosti donošenja odgovarajućeg zakona ili odluke, vodeći računa da se ne ugroze prava drugih srodnih organizacija u ovoj županiji.

Vlada ZDŽ