Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak dr. sc. Nikola Čiča i član Središnje uprave fra Mirko Filipović posjetili su u četvrtak, 18.lipnja, podružnicu Napretka u Gradačcu gdje su s članovima Upravnog odbora razgovarali o planiranim aktivnostima kao i modelima buduće suradnje Središnjice i podružnica Napretka.

Marijan Šimić, v.d. predsjednika gradačačke podružnice Napretka upoznao je goste iz Sarajeva s radom Podružnice u proteklom razdoblju i budućim aktivnostima. U proteklim godinama, kazao je Šimić, u Gradačcu je, pod okriljem Napretka, organizirano na desetine kulturnih i sportskih manifestacija. Posebno je izdvojio organizaciju Međunarodnog uskrsnog šahovskog turnira na kojem su nastupali najpoznatiji šahisti iz BiH, regije ali i mnogih europskih zemalja. Osvrnuo se i na organizaciju tradicionalnog Posavskog sijela na kojem su nastupale na desetine hrvatskih KUD-ova iz BiH i Republike Hrvatske. Ova manifestacija, redovito je  okupljala tisuću i više posjetitelja i na najbolji način oslikavala je tradiciju, običaje i kulturu Hrvata iz BiH i Republike Hrvatske.

„Nažalost zbog nedostatka financijskih sredstava ove dvije manifestacije posljednjih godina nismo u mogućnosti organizirati“ istaknuo je Šimić. Osvrnuo se i na djelovanje Napretka u oblasti kulture posebice u organizaciji likovnih kolonija, kazališnih predstava, promociji novih književnih ostvarenja te organiziranja tradicionalnih Božičnih koncerata u Gradačcu.

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča informirao je nazočne o aktivnostima Središnje uprave HKD Napredak, čiji su članovi, kako je kazao, odmah nakon provedenih izbora krenuli u obilazak svih podružnica na terenu. Istaknuo je da će Središnjica Napretka dati potporu svim dobrim projektima koje pristignu iz podružnica. Posebno se osvrnuo na potrebu zajedničkog djelovanja podružnica te izrazio spremnost da Središnjica podrži organizaciju Posavskog sijelo u Gradačcu.