Međunarodni seminar “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava” održava se od 13. do 15. lipnja 2024. godine i bavi se razmjenom ideja, najboljih praksi i uspješnih mjera za rješavanje problema nezaposlenosti mladih i problema zapošljavanja starijih radnika i izbjeglica.

 

Seminar se održava u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Napretkovog kulturnog centra Zagreb i Europskog centra za radnička pitanja (Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen-EZA) iz Njemačke, te uz financijsku potporu Europske unije. Seminar će se održati u dvorani hotela “Novotel Sarajevo Bristol”, ulica Fra Filipa Lastrića 2, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Neke od tema koje ćemo obraditi u sklopu seminara jesu:

  • Kako riješiti problem malih plaća i nesigurnih uvjeta rada za mlade zaposlenike,
  • Mjere za smanjenje socijalnog jaza i uloga sindikata u procesu stvaranja socijalne jednakosti,
  • Važnost obrazovanja i osposobljavanja u procesu stvaranja jednakih mogućnosti,
  • Mjere i strategije za suzbijanje nezaposlenosti i odljeva radne snage,
  • Priljev migranata i migrantska politika-utjecaj na tržište rada.

Inače, EZA je mreža preko 70 radničkih organizacija iz 29 europskih zemalja a temelji se na principima kršćanskih socijalnih vrijednosti. Članice EZA-e su sindikati, socijalno – kulturne organizacije, obrazovne institucije, te institucije za istraživanje i razvoj koje se bave pitanjima radnika i njihovih prava. Iako se u svome temeljnom poslanju HKD Napredak ne bavi pitanjima radnika, ali ponajviše zahvaljujući činjenici da se bavimo obrazovanjem i radom s mladima, kroz njihovo stipendiranje, ali i zahvaljujući socijalnom i kulturnom dijalog po čemu je Napredak prepoznat, od 2010. godine postali smo punopravni član EZA-e, te od 2012. godine u suradnji i u partnerstvu s njima organiziramo slične seminare.