Stipendije

stipendije

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić,  Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD Napredak je kroz Središnju upravu osigurao više od 3092 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija.

Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.

Svoje donacije možete uplatiti na:

HKD Napredak – fond „Ivo Andrić-Vladimir Prelog“
1549995000412521 kod Intesa Sanpaolo banke d.d. Sarajevo

 

Napretkovu misiju stipendiranja podržava i obitelj prof. Vida Puljića

Obitelj Puljić je i u akademskoj 2021./22. godini podržala Napretkovu misiju stipendiranja i značajnom donacijom novčanih sredstava omogućila školovanje šest studenata koji će biti propraćeni od prvog do posljednjeg semestra svoga školovanja u trajanju od pet godina. Nije ovo prva donacija obitelji koja vjerno i čvrsto stoji uz Hrvatsko kulturno društvo Napredak, na taj način izražavajući zahvalnost za pomoć i stipendiranje koje je Napredak još davne 1928. godine pružio njihovom ocu i djedu, uvaženom prof. Vidu Puljiću.

Prof. Vid Puljić je rođen 1909. godine u selu Hodovu kod Stoca, kao sedmo, od osmero djece skromne katoličke obitelji. U rodnom Hodovu pohađao je pučku školu, a gimnaziju u Stocu. Petogodišnju učiteljsku školu u Mostaru završio je 1933. godine gdje je bio Napretkov stipendist koji je bez obveze plaćanja boravio u Napretkovom konviktu „Petar Svačić”. Kao učitelj i upravitelj škole, prije rata, služio je zajedno sa svojom suprugom Franciskom, s kojom je imao jednu kćerku i dva sina, u raznim mjestima na području Brčkog, Gradačca i Modriče. Nakon okončanja rata završio je Višu pedagošku školu, a nakon toga i Filozofski fakultet u Sarajevu, smjer povijest i zemljopis. Početkom pedesetih godina, zajedno sa još jednim kolegom osnovao je gimnaziju u Odžaku.

Prof. Vid Puljić je radio i u Doboju od 1953. godine i to u Gimnaziji, Osmogodišnjoj školi, Medicinskoj školi, te kasnije i na Višoj ekonomskoj školi.

Zadnje dvije godine prije umirovljenja bio je voditelj Ureda za profesionalnu orijentaciju mladih za grad Doboj ali i netko tko je bio jedan od osnivača Zavičajnog muzeja u Doboju, te je napisao nekoliko stručnih radova o tom gradu.

Nakon umirovljenja, točnije od 1972. godine živio je u Zagrebu gdje je i umro 1984. godine.

Iz zahvalnosti i moralne obveze prema Napretku, njegova djeca i unuci su osnovali Obiteljsku donaciju „Vid Puljić” koja je sastavni dio Napretkovog fonda za stipendiranje Ivo Andrić – Vladimir Prelog.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak se iskreno nada kako će nadasve moralna obitelj Puljić biti vodilja i za mnoge druge koji će uz ovo veliko Društvo pomagati i školovati kako ove, tako i brojne generacije koje nam dolaze.

Napredak je neizmjerno zahvalan na doniranim sredstvima i obitelj Puljić smatra dijelom svoje velike obitelji.