U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana Tuzla, u petak 9. veljače, u Galeriji Kristiana Krekovića predstavljena je knjiga „Izvan stroja“ autora Franje Šarčevića.

Ova veoma zanimljiva knjiga predstavlja bosanskohercegovačku zbilju na jedan elokventan i itekako argumentiran način. Franjo Šarčević kritički promišlja i ogoljava stanje u bosanskohercegovačkom društvu te veoma precizno govori o odnosu institucija prema ljudima u BiH, a koje su u rukama političkih stranaka. Iako u ranim tridesetim godinama života, ovaj autor je u svojim otvorenim razmišljanjima jedinstven u BiH i potpuno nepokolebljiv.

U razgovoru za Hrvatski glasnik, Šarčević je rekao da su tekstovi objavljeni u knjizi „Izvan stroja“ nastajali dugi niz godina.

„Prvobitno nisam ni razmišljao o tome da ih objavim u nekoj knjizi, ali s vremenom dosta toga se nakupilo, misli su se počele uobličavati,  a obrađivanje određenih tema se sklopilo skladnu cjelinu“, istaknuo je Šarčević.

Kroz ovu knjigu možemo vidjeti kako Šarčević doživljava društveno političke prilike u BiH.

„Ono što najviše mogu vidjeti jeste bosanskohercegovačko društvo u svim njegovim kontradikcijama, disonancama, dobrim i lošim stranama. Ako bi se jednom riječju trebalo opisati kako je živjeti u bh. društvu, onda je  najbolja riječ za to – interesantno, u svim njezinim značenjima“, kaže Šarčević i dodaje da je knjiga doživjela i mnogo otpora i mnogo pozitivnih kritika, ali da to i jeste sastavni dio života autora poput njega.

Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla ističe da je itekako za Napredak važno ugostiti autore poput Franje Šarčevića.

„Mislim da Franjo Šarčević kritički i promišlja i živi današnju BiH. Drago mi je da smo kao HKD Napredak i Franjevački samostan ugostili Franju Šarčevića i promovirali njegovu knjigu „Izvan stroja“. Šarčevića je uvijek lijepo čuti, jer on uvijek potiče na konstruktivne razgovore i dijaloge“, istaknuo je Kovačević.

Podsjećamo, knjiga „Izvan stroja“ je sastavljena od tri poglavlja. Prvi je dio autobiografski esej Pesimizam uma, optimizam volje „u kojem autor izlaže svoj životni put i obrazlaže motive novinarskog angažmana. Dobro je da je autor upravo ovaj tekst stavio na početak knjige jer je on ključ za čitanje svih kasnijih tekstova“ (D. Bojić).

Drugi dio knjige – Kronika društvenog urušavanja – sabire autorske tekstove koje je Šarčević objavio na portalima Focus i Prometej od 2018. do 2023. godine. Radi se o komentarima u kojima, analizirajući društveno-političku zbilju u BiH, autor bira osjetljive teme, koje mnogi analitičari i komentatori političke scene u BiH redovito zaobilaze.

U trećem dijelu knjige pod nazivom Bosanki bukvar Šarčević abecednim redom analizira najčešće  korištene termine u društveno-političkom životu kod nas. Ovdje dolazi do izražaja autorovo umijeće da precizno i pregnantno, koristeći se ironijom i sarkazmom, opiše kompleksne društvene teme i pojmove, prisutne u javnom prostoru i javnim narativima u Bosni i Hercegovini.

Franjo Šarčević je sveučilišni profesor, osnivač i urednik portala Prometej.ba te društveno angažirani intelektualac, koji je u ovu knjigu ukoričio dio svojih promišljanja o društveno-političkim temama važnim za Bosnu i Hercegovinu. Sam podnaslov knjige otkriva fokus njegova pisanja: opsjena nacionalnoga i građanskoga, kritika svakog nacionalizma u BiH te pokušaj objektivnog sagledavanja realnosti i budućnosti političkog konteksta u našoj zemlji.

Hrvatski glasnik