Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla od petka 23. veljače organizira 4. Napretkove dane u Tuzli. Tijekom veljače i ožujka Tuzla će biti istinski kulturološki grad obogaćen izložbama, kazališnim predstavama, glazbenim večerima i umjetnicima koji će doći u ovaj grad iz različitih dijelova BiH.

Već u prvoj večeri prava glazbena senzacija će oduševiti mnoge građane Tuzle uz tuzlansku opernu divu Vedranu Šimić uz klavirsku pratnju Milana Lucića. Duo koji već određeni vremeni period nastupa i iza sebe ima bogatu karijeru ispisanu vrhunskim koncertima.

“Radost je kao i uvijek nastupiti u svojemu rodnom gradu. Tu sam nekako najmanje prisutna kao umjetnica kako sam započela svoj profesionalni put. Posebno za mene 23. veljače jeste da će recital biti pod okriljem HKD Napredak podružnica Tuzla, iz koje sam i sama potekla prije više od 30 godina kao članica djevojačkog zbora kojim je ravnao i s toliko ljubavi vodio prof. Čestmir Mirko Dušek. Tu sam ostvarila i svoj prvi solistički nastup u našoj crkvi Sv. Petra i Pavla (1994.). Za vrijeme studija bila sam stipendistica i sve do danas smo vjerni jedno drugome. Često kažem da je Napredak moja druga obitelj”, kazala je za Hrvatski glasnik Vedrana Šimić.

Kako kaže, na koncertu će se predstaviti sa hrvatskom vokalnom, a ujedno i iznimno vrijednom književnom baštinom, djelima koje sam pomno skupljala i birala tijekom posljednja dva desetljeća.

“Program je bio svojevremeno priređen za 120. obljetnicu od osnutka Društva i već smo ga izveli nekoliko puta. Uz mene, predstaviti će se i moj dragi kolega, dr. Milan Lucić za klavirom. Unatrag par godina radimo skupa na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i često nastupamo kao duo”, dodaje Šimić.

Na program su djela Ivana pl. Zajca Noć je tiha (tekst: Josip Eugen Tomić), Blagoja Berse Seh duš dan (tekst: Vladimir Nazor), Josipa Hatzea Majka (tekst: Hugo Badalić) i Lađa u noći (tekst: Rikard Katalinić-Jeretov), Ivana Matetića-Ronjgova Moja zemlja (tekst: Drago Gervais), Krste Odaka Mura voda teče (tekst: Vinko Kos), Krešimira Baranovića Crn bel (tekst: Fran Galović), Jakova Gotovca Pjesme čeznuća op. 21 (tekst: narodne), Mornareva ljuba, Žalba na zemlju i S dragim u svijet.

Ne sumnjamo da će tuzlanska publika istinski uživati u ljepotma pjesme i glazbe jedne od najboljih sopranistica naših prostora.

Ulaz na koncert je besplatan, dobro nam došli!

Hrvatski glasnik