U Splitu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (EZA) od 9. do 11. studenoga 2023. godine održan je Međunarodni seminar pod nazivom  “Primjena novih tehnologija u radnim procesima-zaštita okoliša kao preduvjet za održivi razvitak” koji je ovoga puta okupio četrdesetak sudionika iz devet europskih država.

Brze društvene i političke promjene te napredak novih tehnologija nameću brojna pitanja u problematici održivog razvoja, zaštiti okoliša i očuvanju i poboljšanju radnih mjesta, a odgovore na neka od brojnih pitanja, kroz svoja predavanja pokušali su odgovoriti predavači i sudionici ovog seminara.

Na početku seminara sve prisutne je u ime organizatora pozdravio je dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak i izrazio zadovoljstvo što je što je Napredak još jednom organizator ovog značajnog skupa EZA-e, čiji je punopravni član još od 2010. godine.

Prvi blok seminara bio je okrenut ka primjenama novih tehnologija u radnim procesima kao prednostima i izazovima, u kojem su govorili Dražen Vikić-Topić, redovni profesor u trajnom zvanju na Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli, Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu kao i dr. sc. Ante Ivić iz Odjela za upravljanje kvalitetom proceca HT Mostar prezentirao primjenu novih tehnologija na primjeru Tekekoma.

Drugi blok bio je više posvećen ekološkoj problematici i mogućnostima za održiv razvoj kroz korištenje novih tehnologija o čemu su govorili Željko Mrnjavac, profesor na Fakultetu ekonomije poslovanja i turizma Sveučilišta u Splitu, Sanela Grujo Vrkljan, znanstvena savjetnica u Institutu za turizam te Stipe Božić, istaknuti alpinista, putopisac i redatelj, član HGSS-a koji je popeo na najviše vrhove svih kontinenata na Zemlji.

Popodnevna predavanja nastavljena su s temom „Koliko (da li) nove tehnologije doprinose očuvanju i zaštiti okoliša?“ o čemu su kroz svoja predavanja govorili Jerko Rošin, predsjednik Akademije arhitektonske umjetnosti i znanosti Hrvatske, Veran Bušelić, voditelj karijernog savjetovanja na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i Mario Matić, mladi doktorand  na Prirodslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio primjeni i  iskoristivosti nuklearne energije u svijetu.

Nakon pauze seminar je nastavljen predavanjima na temu „Osiguranja boljih uvjete rada uz primjenu novih tehnologija – Uloga i doprinos radničkih organizacija u ovim procesima“ o kojima je govorila gošća iz Slovačke Lubica Černa, predsjednica Nezavisne kršćanske unije Slovačke, Slobodan Antovski, predsjednik Saveza nezavisnih i samostalnih sindikata Sjeverne Makedonije te Srđa Keković, glavni tajnik Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

U subotu, drugog dana seminara uvodna tema je bila pod naslovom „ Prati li obrazovni sustava zahtjeve tržišta rada?“ gdje su svoja izlaganja imali Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak koji profesionalno radi u sustavu obrazovanja, Boris Marđonović, izvršni direktor Zanatsko-obrtničke komore Crne Gore te Mirzet Pozderović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH. U svom izlaganju Marđenović je istaknuo važnost povezivanja obrazovanja s privredom kako bi obrazovanje moglo slijediti nova tehnološka dostignuća i primijeniti ih u praksi.

Posljednji blok seminara nosio je naziv „Ako je razvitak održiv, zašto se onda priroda buni“, o čemu su govorili Pavo Barišić, redovni profesor u trajnom zvanju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Ivica Vilibić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju u Zavodu za istraživanje mora i okoliša te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.

Zaključak seminara je da ovakvi seminari veoma dobro koriste u razmjeni mišljenja znanstvenika i ljudi koji sudjeluju direktno u stvaranju novih tehnoloških rješenja sa ljudima iz proizvodnje i obrazovanja kako bi saznali efekte koji se odražavaju izravno na radnike u procesu proizvodnje.

Napretkov kulturni centar Zagreb