„Večer hrvatskog folklora u Tivtu” organizirana je u subotu večer 16. rujna 2023. u Centru za kulturu u Tivtu, zahvaljujući suradnji Udruge građana Vidoški grad iz Stoca i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Na početku večeri, nazočne je pozdravio predsjednik HNV -a, Zvonimir Deković koji je pozdravljajući nazočne i goste istaknuo kako ovakva druženja sigurno ne nastaju sama od sebe, a za ovo možemo zahvaliti, koliko nama, toliko i Sv. Vidu tivatskom, iz prve polovine XIV .st. i Sv. Vidu stolačkom, iz prve polovine XV. st., koji je u to vrijeme bio posjed Hercega Stjepana Vukčića Kosače, odnosno Vidoškom gradu, koji je po Sv. Vidu i dobio ime te je sa svojim obrambenim zidom i s 13 kula sačuvao Stolac i u njemu svu povijesnu raskoš tamošnjih Hrvata, koju ćemo večeras imati privilegij vidjeti“

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a Crne Gore

Ante Vujnović, iz Udruge građana „Vidoški grad“, zahvalio je i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske koji je podržao ovaj projekt jačanje vaze među Hrvatima u prekograničnim područjima. Predstavio je i Grad Stolac i rad Udruge, njene brojne aktivnosti, kulturnu baštinu, koju Stolac posjeduje te istakao potrebu za očuvanjem iste. Izrazio je zadovoljstvo posjetom i suradnju, s brojnim mladim ljudima.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, Ante Vujnović i generalna konzulica Jasminka Lončarević

Među nazočnima, bila je i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, koja je gostima poželjela dobrodošlicu te istakla potrebu za zajedništvom svih Hrvata, gdje god oni bili, povezivanje i suradnju. Naglasila je kako je ovo bilo jedan od takvih primjera zajedništva Hrvata Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Boke kotorske.

Prigodnim riječima obratio se i Miroslav Landeka, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, koji je ovom prigodom podsjetio na Skupštinu u Tivtu 1998. godine i kakva je radost i oduševljenje vladalo kada se poslije Drugog svjetskog rata prvi put obnovila jedna udruga s hrvatskim predznakom u Crnoj Gori od 1942. godine kada su Talijani ukinuli HKD Napredak. Ovom prigodom Landeka je uručio generalnoj konzulici monografiju o radu napretkove mostarske podružnice “Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretevi”.

Ante Vujnović, Zvonimir Deković, Miroslav Landeka i generalna konzulica Jasminka Lončarević

Ovaj događaj je dio projekta pod nazivom Jačanje veza među Hrvatima u prekograničnom području, koji sufinancira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Središnji dio večeri bio je nastup Hrvatskog kulturno -umjetničkog društva Stola, koji se predstavio sa spletom izvornih običaja, pjesama i kola „Hercegovačko sijelo“ te muškim, ženskim i miješanim bećarcem, pjesmama u kolu, kolanjem, pletenim kolom, muškim trojancem, natpjevavanjem, stolačkom himnom, trusom s poskočicama, svatovskim pjesmama (žugoranje, opremanje svatova i doček svatova), i na samom kraju lindžom.

Druženje je nastavljeno na zogovima, Đurđevo brdo, gdje su se gosti imali priliku upoznati i s ondašnjom tradicijom i običajima predaka.

Radio Dux/HKD Napredak