U Žepču će u ponedjeljak 20. studenog 2023. godine u kino-dvorani Doma kulture s početkom u 19.30 sati, biti izvedena kazališna predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita „Priče iz Vukovara“, a riječ je o autorskom projektu Pere Eranovića koji je nastao na temelju ratnih izvještaja Siniše Glavaševića.

Organizatori predstave su Matica hrvatska, HKD „Napredak“ Podružnica Žepče i JU „Dom kulture“ Žepče.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Temelj mladom glumcu u stvaranju predstave bile su kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara – Siniše Glavaševića. Svoje Priče iz Vukovara Pere Eranović je zamislio kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike.

Kroz formu riječi, pjesme i pokreta – on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka.Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što će one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.

Radio Žepče