“Veliki tjedan je najbogatiji crkveni tjedan u crkvenoj godini. Dobro je pogledati i shvatiti što se zapravo događa u ovom tjednu”, poručuje između ostalog omiljeni svećenik Tomislav Ivančić.

Sjetimo se, na Veliki četvrtak, tj. na misi posvete ulja svećenici obnavljaju svoje zavjete. Posebna je osim toga, i Posljednja večera. Tada je Isus posljednji puta jeo – prije svoga Uskrsnuća. Veliki nas četvrtak uči da Isus nije od nas otišao tijelom, nego je svoje tijelo ostavio Crkvi.

U svetoj misi isti Duh čini to da Isus ima “novo” tijelo – euharistijsko tijelo, koje u pričesti primamo. Euharistija je znak neizmjerne ljubavi: Isus je ostao s nama. Apostolima je rekao da ih neće ostaviti same, a isto vrijedi i za nas.

Na Veliki petak Krist daje svoj život za nas. Sjetimo se primjera naših branitelja, koji su za nas dali svoj život. Koliko to više vrijedi za Krista? Isus se dao poniziti, kada je umro, preuzeo je našu smrt. Uzeo je naše grijehe i uništio ih. Sašao je nad pakao; nitko nije mogao ući na Nebo prije nego što je uskrsnuo. Veliki je petak stoga neizmjerni znak Kristove ljubavi za svakoga od nas.

Velika subota predstavlja veliku tišinu u kojoj Isus okuplja mnoge oko sebe. Navečer je veliko slavlje u kojem slavimo njegovo uskrsnuće.

Što je to, stoga Veliki tjedan? Veliki tjedan podsjetnik je na Kristovo davanje vlastita života za svakoga od nas.

Nagovor u cijelosti možete poslušati ovdje.

Hrvatska katolička mreža