Ovih dana provode se završne aktivnosti na povećanju vidljivosti ranosrednjovjekovne utvrde Škav u tadašnjem rudarskom naselju Večeriska (danas je to Gornja Večeriska, točnije dio toga naselja koji graniči sa Zaseljem).

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Vitez je svoje djelovanje organiziralo u nekoliko segmenata kako bi doprinijelo osnovnom cilju, da se nevidljivi grad na prirodnoj gradini isprepletenoj špiljama, a koji očigledno ima povijesnu dubinu učini vidljivim. Pripremljena je turistička info ploča koja obilježava mjesto od kojega se polazi i što se sve tu može vidjeti, a u međuvremenu je objavljen i roman Ante Zirduma Opat i vrač koji treba široj javnosti ukazati na starost lokaliteta i njegovu osobitost, posebice žrtvenik bogu Jarovitu koji se nalazi na samom vrhu gradine iz sedmog stoljeća, a koji će se kasnije naći unutar zidina grada.

Za prve znatiželjnike 23.9.2023. bit će svečano otvaranje info ploče, na okretištu autobusa kod česme, uz prigodan program, a odmah potom će biti izvedena koreodrama Doba Znahora na uređenom platou ispred velike špilje, autentičnog ambijenta iz romana Vrač i opat.

Ovaj prvi organizirani i osmišljeni korak neće dati one stvarne očekivane efekte za turističku ponudu, ukoliko se ne nastave aktivnosti na istraživanju ovog lokaliteta kako speleološkog, tako i arheološkog.

U ostvarenju toga cilja u subotu, 16.9. 2023. lokalitet su obišli speleolozi iz Speleološkog društva Mijatovi Dvori iz Tomislavgrada, koje će svoje stručno izvješće dostaviti ovih dana, a poslije toga će se razraditi prijedlog sustavnog istraživanja pa i kombiniranog s arheolozima sljedeće i narednih godina.

Posljednje stručno istraživanje obavljeno je 2000. godine, ali netko je 2014. bio u špilji pa je čak na zidovima sprejom i napisao godinu svoje posjete.

Otvaranje info ploče planira se obaviti u subotu, 23.9.2023. u 16:00 sati uz nastup četiri vokalne skupine, Ritter ethno orkestar, folklornu sekciju HKD Napredak, koji će izvesti originalnu, samo za ovu prigodu pripremljenu koreografiju, Jarilov splet. Nastavak programa je 250 metara dalje u šumi, gdje će uz sve naprijed navedeno, glumačka ekipa uprizoriti motive iz 7. stoljeća i pokušati izvesti glazbenoscensku čaroliju sviranja i pjevanja u šumi.

HKD Napredak Vitez