Od 19.-21. travnja u Vitezu je održan III. seminar folklora u organizaciji Napretkovog kulturnog centra iz Zagreba, HKD Napredak podružnica Vitez u suradnji s Institutom za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, čiji je osnivač HKD Napredak, te pod pokroviteljstvom Središnje uprave HKD Napredak, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Općine Vitez.

Trodnevni seminar folklora ovog puta imao je na programu plesove koji pripadaju Panonskoj plesnoj zoni namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga. Na seminaru je sudjelovalo preko 60 polaznika.

Uz voditelja seminara Vladimira Kuraju, bila su još tri predavača Ante KurajaMartin Mužak i Ivan Križanović.

U petak 19.4. seminar su otvorili domaćini i producenti Gordana Mišković i Goran Štrbac. Seminar je započeo s temom bunjevačkog stvaralaštva.

U subotu ujutro voditelji su započeli s drugom mikroregijom – Babina Greda u sklopu Slavonije i Resnik – okolica Zagreba. Nakon toga s predavanjem je započeo Ivan Križanović koji je obuhvatio stilske i melodijske sličnosti Panonske plesne zone s gradskim plesovima središnje Bosne. Navečer je održan koncert u Hrvatskom domu u povodu Uskrsa, dana općine Vitez i zaštitnika župe svetog Jurja. Na koncertu su nastupali HKD Napredak Vitez sa svim svojim sekcijama.

U nedjelju 21.4. seminarci su nastavili s ponavljanjem gradiva seminara, te je uslijedila dodjela potvrda i zahvalnica za polaznike seminara i predavače. Potvrde i zahvalnice su dodijelili Gordana Mišković i Goran Štrbac. Nakon dodjele organiziran je posjet samostanu Guča Gora i crkvi svetog Franje gdje su ih fratri upoznali s poviješću samostana.

Nakon tri dana aktivnog rada i učenja uspješno je završen III. seminar folklora Panonske plesne zone.

„Ozračje i atmosfera III. seminara folklora bila je odlična, a mladi su aktivno sudjelovali i pratili program u sva tri dana. Pokazali su iznimnu zainteresiranost i energiju. Seminar je na početku posjetio dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović, koji se obratio seminarcima, pozdravio ih i rekao da je Središnjica HKD Napredak jako zainteresirana za nastavak seminara folklora, a sve u svrhu zaštite i promocije hrvatske folklorne baštine”, govori Vladimir Kuraja.

Goran Štrbac je rekao „Zahvaljujem se Središnjoj upravi što podržava ovaj projekt i svim članovima podružnice Vitez na čelu s Gordanom Mišković, predavačima i voditelju seminara. Naglašavam da je velika važnost održavanja ovakvih i sličnih projekata kojima se promovira tradicija i kultura Hrvata, što u mnogome doprinosi očuvanju njihovog identiteta.“

Budući da se ovaj projekt pokazao kao vrlo uspješan, nadamo se kako će naredni seminar biti još posjećeniji od strane polaznika, te se radujemo sljedećim seminarima.

Napretkov kulturni centar Zagreb