Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla za ponedjeljak 11. prosinca priređuju jedan sjajan i veliki događaj – izložbu fotografija vjerskih objekata u BiH istaknutog i vrhunskog fotografa Samira Zahirovića.

Izložbi će nazočiti svi predsjednici nacionalnih društva u Bosni i Hercegovini, a jedan od najvažnijih ciljeva ovog događaja je poslati poruku mira i važnosti zajedničkog življenja na ovim prostorima gdje je svaki čovjek bez obzira na sve različitosti, upućen jedan na drugoga.

Radi se o izložbi fotografija s motivima vjerskih objekata fotografiranih diljem Bosne i Hercegovine posljednjih deset godina, a većina fotografija je fotografirana 2022. i 2023. godine. Ova izložba fotografija je inače deveta samostalna izložba fotografija Samira Zahirovića, ali prva koju ima u Tuzli.

“Pored portreta, moja velika ljubav u fotografiji je i arhitektura. Počelo je fotkanjem objekata u našem gradu i okolici, kada se ukaže neki lijep trenutak na nebu, lijepo nebo za fotografiju, onda uzmem aparat i odem npr. u Breške i napravim ovu fotografiju crkve s nevjerovatnim plavim nebom. Onda sam radio dokumentiranje objekata koje je renovirala TIKA, pa je i tu nastalo nekoliko lijepih fotografija, tako da se ta zbirka povećavala svakim danom. Tada se rodila ideja da se to malo ozbiljnije počne sakupljati i kada dođe trenutak da imam dovoljan broj vjerskih objekata svih konfesija u BiH, da se napravi i izložba”, kaže Samir Zahirović za Hrvatski glasnik.

Iako je tiskano 46 fotografija, Samir nam priča da je imao  slatke muke kako odabrati fotografije, jer je zbirka sada već značajna.

“Velika većina ovih objekata su arhitektonski jako zanimljiva, razni stilovi su prisutni zavisno od konfesije i vremena gradnje. Imate tu stare majstore, poput Mimara Sinana, pa onda Paržika i Vancaša, pa Ivana Štrausa, i na kraju naše Anu Bosankić i Juru Pranjića”, ističe Zahirović.

Ogroman je značaj što se ova izložba događa u Tuzli, uz predstavnike svih nacionalnih društava u BiH koji žele u ovakvom turobnom vremenu poslati poruku mira.

“Ta vijest me jako obradovala i to će poslati jednu lijepu poruku s izložbe. Poruke mira su nam potrebne više no ikada, jer nažalost živimo u državi gdje nažalost ima još puno mržnje i nepovjerenja”, kaže Samir i dodaje da nosi divna iskustva s fotografiranja sakralnih objekata u BiH.

“Iskustva su različita, svaki objekat je bio izazov neki za sebe. Negdje imate više sreće s vremenom i prostorom, a opet npr. u Mostaru lovite svaki centimetar prostora kako bi džamija stala u kadar i sve to na ugodnih mostarskih +42. Ono što je najljepše su susreti i poznanstva s ljudima, sa imamima, fratrima, popovima.”

Zahirović bi volio da ova izložba pronese snažne poruke među ljudima, ali i da je što više ljudi posjeti, posebice mladih.

“Ja osobno nisam vjernik, ali u svaku ovu Božju kuću sam ulazio s velikim respektom i poštovanjem jer taj objekat ima veliko značenje za određenu zajednicu. Volio bih i da vjernici odu i posjete objekte konfesija kojim ne pripadaju, da se upoznaju s različitostima, da se dive toj džamiji, crkvi, samostanu kao da je njihova. Ova naša različitost treba biti jedno bogatstvo, a ne kamen spoticanja kao do sada”, poručio je Samir Zahirović jedan od najperspektivnijih i najboljih fotografa u BiH, a tri godine zaredom najuspješniji fotograf iz Bosne i Hercegovine na međunarodnim izložbama.

Za svoj umjetnički rad nagrađen je s više od 300 različitih priznanja i nagrada, 55 zlatnih, 25 srebrenih, 23 brončanih medalja i 250 počasnih priznanja na izložbama FIAP-a. Na državnim izložbama FOTO BiH 10 puta je osvojio prvo mjesto. U 2022. godini  dobio je zvanje EFIP/Silver za doprinos umjetničkoj fotografiji. Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH dodijelila mu je zvanje kandidata Majstora fotografije, kao i naslov instruktor fotografije. Posljednjih godina specijalizirao se za panoramske fotografije od 360° i tako je postao prvi Google Trusted photographer u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski glasnik