Nakon zagrebačke izložbe koja je bila postavljena u Napretkovom kulturnom centru lipnja 2022. godine, izložbu Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske“ ponovno možemo vidjeti, ovoga puta izloženu u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću. Autorice izložbe je doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, dipl. arhitektice i znanstvene savjetnice u Institutu za turizam u Zagrebu.

Ovu izložbu organizirali su Institut za turizam, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar, Hrvatsko-češko društvo i Muzej grada Kaštela.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 9. do 30. travnja 2024. godine u Muzeju grada Kaštela – Kaštel Lukšić.  

Izložba:“Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske“

Iako je poznato 50-tak arhitekata, građevinskih inženjera i graditelja rođenih u Češkoj, a koji su stvarali na prostoru cijele Hrvatske. Za ovu  izložbu je odabrano njih 32. Neki od njih djelovali su preko vlastitih arhitektonskih biroa, a neki od njih djelovali su u građevnim službama, graditeljskim školama, građevinskim poduzećima i sl. Osim što su projektirali ili izvodili zgrade različitih namjena (škole,  banke, tvornice, crkve i dr.) radili su i na urbanističkim rješenjima. Među njima je najpoznatije Borovo naselje nekad Bataville. Stručna znanja stjecali su u Beču, Pragu, Brnu, Parizu i u drugim europskim gradovima. Neki od njih ostali su trajno u Hrvatskoj (Felbinger, Bastl, Slaviček, Deutsch, Dryak, Dubsky, Kalda, Kodl, Melkus i dr.),  a neki su djelovali samo za vrijeme  projektiranja ili gradnje (Blecha, Beneš, Kraliček, Stibral i dr.).

Osim što se daje prikaz njihova djelovanja u Hrvatskoj može se pratiti njihova mobilnost te inovacije koje su unašali u projektiranje i izvedbu (npr. armirani beton, drvene lamelirane konstrukcije i dr.).

Ukratko, iako neke zgrade više ne postoje ( npr. hotel na Plitvicama), a neke nisu nikada izvedene, ipak brojne izvedene zgrade pridonijele su identitetu pojedinih gradova i sela u Hrvatskoj.