HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla u okviru završnice Jeseni književnih susreta organiziraju večeras (utorak), u 19, 00 sati u Galeriji Kristiana Krekovića dijalošku promociju knjige uglednog teologa i intelektualca iz Rijeke Zorana Grozdanova “Domovina slikana tamjanom. Teologija nacionalnoga identiteta”.

Prof. dr. Franjo Sarčević, sveučilišni profesor, publicist i autor nedavno objavljene sjajne knjige “Izvan stroja” te osnivač i urednik portala Prometej.ba će vodit će dijalog sa Zoranom Grozdanovim, a nehotice je otkrio i dio svojih, u umu matematičara skrojenih pitanja:

“Što jedan protestantski teolog ima reći o hrvatskom katoličanstvu i srpskom pravoslavlju?

Kako to da jedni slave pad Republike Srpske u Hrvatskoj kao djelo božje i zahvaljuju Isusu na tome, a drugi slave opstanak Republike Srpske u BiH kao djelo božje i zahvaljuju Isusu na tome?

Je li i njemu priča o Velikom petku, koliko god u tome svemu bilo istine, najveća ispričana priča naše civilizacije?

Što je nacija za Karla Bartha, a što za Karola Wojtyłu?”

Evo što su ugledni teolozi već rekli o knjizi Zorana Grozdanova:

“Domovina slikana tamjanom’ predstavlja ne samo inovativni već i dugo čekani uvod u političku teologiju na hrvatskom prostoru”, Stipe Odak, Katoličko sveučilište u Leuvenu.

“Ova knjiga predstavlja ono najbliže čemu su postjugoslavenski prostori zasad uspjeli doći u razvoju konkretnog političko-teološkog diskursa usmjerenog ka dekonstrukciji (etno)nacionalističkog narativa koji se ugodno smjestio unutar vjerskih zajednica”, Branko Sekulić, Sveučilište Ludwig-Maximilian u Münchenu.

“Teologija ne može biti sluškinja nacije i države, nego slobodno i kritičko promišlja o svim čovjekovim identitetima. Ukazujući na zablude teologa nacionalnoga, Grozdanov istodobno daje smjernice za novu teološku misao”, fra Drago Bojić, Franjevački samostan Jajce.

Hrvatski glasnik